Siden tar 2 minutter å lese

Tyde gammel skrift

Å tyde gammel skrift er utfordrende for de fleste idag. Grunnen er primært at dagens mennesker for det meste skriver og leser på en datamaskin eller trykket tekst på papir. Vi leser sjelden håndskrevne brev.

Utvikling av skrift fra gameldager

Skrifttyper utvikler seg over tid. I nyere tid skriver de fleste mer blokkbokstaver enn sirlig løkkeskrift. Derfor vil de færreste kunne lese gammel skrift idag.

For flere hundre år siden ble det meste skrevet med gotisk håndskrift. Å tyde dette er nesten umulig hvis man ikke selv kan skrive gotisk håndskrift.

Moderne bokstaver skrives svært annerledes enn i det vi kaller gamledager. Latinske bokstaver har forsvunnet fra det moderne alfabetet vi idag bruker i Norge. Bokstaver med små sirkler og bokstaver som henger sammen (f.eks. løkkeskrift) er det kun dagens besteforeldre som kan skrive.

Gotisk håndskrift var den som ble normalen i Europa for hundrevis av år siden. Derfor er det denne du finner igjen i kirkebøker og andre eldre skrifter. Gotisk skriftyper var normalskriften frem til nyere tid.

Gotiske bokstaver er svært annerledes både løkkeskrift og blokkbokstaver. Rettlinjede bokstaver kan være mer analytisk og nøyaktig enn eldre skrifttyper.

Ofte kjenner man igjen noen bokstaver, men gjenkjennelse av hele ordet kan ofte være til plunder og heft. Som skriftgransker har jeg kompetansen for å tyde skriften for deg og analysere innholdet.

Tyde gammel skrift

Å tyde håndskrift som er hundrevis av år gamle er svært vanskelig uten et trenet øye.

Digitalarkivet har et eget nettsted for eldre skrifttyper. Digitalarkivet har også et kurs for deg som vil lære deg å lese gotisk skrift.

Be om tilbud på å tyde gammel skrift

Forskjellen mellom moderne og gammel skrift

Å tyde håndskrift kan være en utfordrende, men fascinerende oppgave. La oss se nærmere på forskjellene mellom moderne skrift og gammel skrift, spesielt med fokus på gotiske bokstaver.

Moderne skrift skiller seg betydelig fra gammel skrift på flere viktige måter. For det første bruker moderne skriving vanligvis standardiserte grammatikk- og tegnsettingsregler, noe som gjør det lettere for leserne å forstå meningen. I kontrast manglet gamle skriftsystemer ofte konsistens i stavemåte, grammatikk og struktur, noe som kunne føre til tvetydighet i tolkningen.

Dessuten er moderne skriving preget av et bredere utvalg av sjangre og stiler, inkludert skjønnlitteratur, sakprosa, poesi og digitalt innhold, og henvender seg til ulike målgrupper og formål. Antikkens skrift, derimot, tjente ofte spesifikke funksjoner som religiøse tekster, juridiske dokumenter eller historiske opptegnelser, som gjenspeiler datidens kulturelle og samfunnsmessige behov.

I tillegg er moderne skriving sterkt påvirket av teknologi og digitale medier, noe som gir mulighet for umiddelbar kommunikasjon og et globalt publikum. Gamle skrifter, begrenset til materialer som stein, leirtavler eller pergament, var ofte mer arbeidskrevende og lokalisert.

Til slutt drar moderne forfattere fordel av tilgang til et stort utvalg ressurser, inkludert forsknings- og redigeringsverktøy, mens eldgamle forfattere ofte stolte på muntlige tradisjoner og deres umiddelbare miljø for inspirasjon. Disse faktorene sammen illustrerer hvordan skriving har utviklet seg for å møte samfunnets skiftende krav gjennom historien.

Kontakt oss for å tyde gammel skrift
Skriftgransker – Sertifisert skriftekspert og forfalskningsanalyse